Egyéb kategória

Lélekjegy – tudd meg mit jelent nekem, neked

Tudod mikor vagy szerencsés? Ha nincs a halál árnyéka jelen a mindennapjaidban egy betegség miatt.

Lassan közeledik Peti születésnapja. Ilyenkor mindig jobban felerősödik bennem a szerencse érzése, de sajnos karöltve a félelemmel, a halált tagadni akaró gondolattal. Nem tudom legnagyobb akaratom ellenére sem elengedni ezt a szorongást. Épp ezért furdal sokszor a lelkiismeretem, amikor türelmetlen vagyok, amikor ingerlékeny és fáradt vagyok, hiszen minden Élet, minden együtt töltött perc ajándék. Mégis a hétköznapi feladatokban nem biztos, hogy az érzelmek megőrzik stabilitásukat a fáradtsággal szemben. Sajnos.

Sokan tudjátok, hogy Peti mennyire súlyos betegen született, hogy élete mennyire képlékeny. Én tudom, hány down szindrómás gyermek halt meg körülöttünk. Fájdalmas, végtelenül.

Nem tudom mennyire ismeritek a Tábitha ház jelentőségét. Itt van lehetőség Hospice ellátás keretében, méltó módon felkészülni az elbúcsúzásra, valahogy megnyugvást találni a lehetetlennek tűnő élethelyzetben. Itt többféle szolgáltatást igényelhet az a szülő, akinek gyermeke súlyosan, tartósan beteg. Picit mentesítik a szülőket az ápolással.

Szerencse, hogy van egy ilyen intézmény, de – bocsánat – én annak örülök, hogy még nem kellett kapcsolatot teremteni velük…

Sokan ismeritek a Látom az életed oldalt, Todorovits Rea oldalát, léleksegítő, léleképítő tevékenységét. A realitás mezejére próbál terelni minket, megtanítani, vagy csak elmozdítani a boldogabb jelenlétünk felé. Minden körülményünk ellenére, vagy épp azért, azt szeretné láttatni, hogy senki nem segít rajtunk önmagunkon kívül. Meg kell találni a HIT-nek azt a formáját, ami megtartja a lelket a legnehezebb sorscsapás közepén is.

Rea is anyaként kezdett vállalkozni, anyaként mert lépni, mert bízott a pozitív jövőképben, annak ellenére, hogy az láthatatlan volt. Az oldalát is segítő szándékkal hozta létre, egy ismerősével szerette volna tudatni, hogy nincs egyedül. Gondolatai, biztatásai azonban több embernek adtak, adnak kapaszkodót semmint ahogy azt ő gondolta az elején.

Szociális érzékenysége, a betegekkel, segítségre szorulók szembeni empátiája, segítőkészsége a személyiségének része.

Pozitív kisugárzása  van. 

Az ő nevéhez fűződik Az adj könyvet „akció” is. Kitartása, akarata, Hite erős. Ő az egyik példa arra, hogy a jók is léteznek, és a háttérben teszik a dolgukat. Rea is sok mindenkinek segített már, amit talán nem is publikál a nyilvánosság felé, mert nem ezért teszi.

Most is egy bátor elhatározással november 9-re, a Görbe Bögre Kávézóba szervezett egy előadást, ahol Női sorsokról hallhatunk, ahol téma lesz az egyensúly, a hála és szerencse fogalmának megértése, megérzése, illetve talán „sikerül a hála és az idiotizmus közti vékony réteget megtalálni” /Rea szavai/. Nehéz. Nehéz, mert meg kell látni a kupiban azt, hogy az élet jele, de azt is tudni kell, hogy a gyermekeinket pedig az életre neveljük.

A kezdeményezés, a személyes találkozás lélekfelemelő lehet, annak, aki el tud menni. Ugyanakkor a legnemesebb gesztus az, hogy a 2.000 Ft-os jegyek árából, 1.000 Ft a Tábitha ház támogatására megy, mert Rea így gondolja, így szeretné. 

Mindig elkeserít egy picit, amikor az állam helyett magánember gyűjt egy ilyen intézménynek, ugyanakkor hálás vagyok, hogy VAN, aki megteszi.

Szerencsére lehetőség van arra is, hogy aki nem tud elmenni, vehessen Lélekjegyet, amivel ezt a nemes célt erősíti. Bővebb információ a rendezvényről, a jegyvásárlásról a Női sors/ok  oldalán .

Lélekjegy – hálás vagyok, hogy nem Petiért, nem Petinek kell gyűjtenem, hogy egészséges a lányom. Ugyanakkor sejtésem és rálátásom van arra, hogy mekkora veszteség, amikor egy gyermek elmegy. Tudom mekkora szerencse, ha az életünk abban a mederben zajlik, amikor a szülő megy el előbb,nem a gyermek. Minden halál fájdalmas az itt maradottaknak, bocsánat, ha szerencsét látok a sorrendiség helyességében. A gyász mindig gyász marad, hosszú és fájdalmas folyamata a léleknek, amíg újra lélegezni tud, amíg újra örülni tud.

Hálás vagyok, hogy ismerhettem Kristóf és Csenge életét. Lélekben még velünk vannak, sokáig…

Hálás vagyok, hogy Peti 2 nap múlva 11 éves lehet.

Köszönöm, hogy elolvastad életünk röpke pillanatát, a gondolataimat, az érzelmeimet.

Mindownnap blog oldalt ITT találod a Facebook felületén, itt tudsz csatlakozni az oldalhoz, az oldalon több írás is található, több napi Petivel.

 

 

 

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük