Egyéb kategória

Hadart társulat színészei is emberek, érző lelkű, nagyszerű emberek –

Ismeritek Petit, ismeritek Süsüt.

Petiről,röviden , annak, aki most olvas csak: 11 éves, down szindrómás kisfiú, több járulékos betegséggel / Hirschsprung. pajzsmirigy betegség, multiplex allergia és felszívódási zavarok, hiányos enzim aktivitás /, több túléléssel. Többször sikeresen elhessegette a kaszást, még maradni akar. Én vagyok az anyukája.

Süsü pedig kortalan, halhatatlan, 40 éve gazdagítja a gyermekek világát Csukás Istvánnak köszönhetően.

Történt most vasárnap, hosszas előszervezéssel, Spinnerné Takács Erikának köszönhetően, hogy Peti az előadás után felléphetett Süsühöz. Itthon már lázas előkészület volt folyamatban, színezett, ajándékot készített Süsünek és a többieknek. Várta a találkozást, folyamatosan beszélt Süsühöz. Számoltuk a napokat.

Minden reggel és este Süsühöz szólt. Napközben is, ha elsétáltunk az Agora előtt.

Takács Erika pedig ötletelt, kitalálta mit kapjon Peti Süsütől és a társulattól. Mindenki beleegyezett ebbe az apró, de mégis hatalmas gesztusba.

Eljött a nap. Mondogatta Peti, hogy megöleli majd Süsüt, mondta azt is hogy: ” Nem fogok félni, biztos ám.” Így indultunk el: 

Végignéztük az előadást, Peti kívülről fújta. A nagy taps után vártunk egy picit, majd előbújt a függöny mögül Süsü, apránként a többiek is.

Peti állt a színpad közepén, áhítatos tekintettel, remegő lábakkal. Szerencsére a beszélőkéje nem ijedt meg : ” Szia Süsü. Itt vagy? Voltam ám a Játékszínben is, ott is láttalak. Te a Királyfi vagy? Te pedig a szép Királylány, itt pedig a fázós Király. Itt az ajtó, itt szorultál be? Nem félek ám. Ezt én kaptam? Ez olyan, mint itt ti. Ezt meg én csináltam, nekem is van, Neked is lesz Süsü. Te vagy a legjobb barátom tudod?  Mi ez a szék itt? Ők kik ? /a láthatatlan segítőkre/” – csak mondta és kérdezett, forgolódott. Mindig válaszolt valaki, hiszen szinte szünet sem volt a kérdések közt.. Mindenkinek kiosztotta az ajándékot is Peti, miközben picit riadt is volt. 

Természetesen a háttérben dolgozókat sem hagytuk ki.

Az általam rajzolt Süsüs rajzot színezte ki, s a közös fotót szerette volna mindenkinek odaadni a fiam, így ezt a kérését teljesítettem.

Megilletődve álltunk a színpadon. Peti Süsü miatt, én pedig a színészek miatt. Ők nem ismertek minket, nekem azonban már mindegyik ismerős volt és mégsem. Inkább láttam a játékukat sokszor, de a személyiségét senkinek nem ismertem, ismerem igazán. Álltam az ismeretlen ismerősök közt. 

Szeretettel, gyengédséggel, könnyes szemmel közelítettek  Petihez. A közösen készített apró ajándéknak őszintén örültek. Nem szerepnek éreztem az ottani reakciókat, hanem igazán Emberi és őszinte érzések voltak jelen, nem megközelíthetetlenek a színészek sem, ők is érző, emberi lények. Megsimogatta a lelkünket a láthatatlan melegség, a mese varázsa. Csak álltunk és minden figyelem, szeretet Petire szállt. Ő lehetett a főszereplő, teljesen. Csak meg kell nézni a fényképeket. A gesztusok és a szemek nem hazudnak. A csoda és az igazi esélyegyenlőség, az elfogadás volt jelen ezen a vasárnap estén.

Talán Süsü a másságágával picit Peti? Hiszen Süsütől is félnek az elején, aztán megismerik, megszeretik. Süsü is mindent elmond, kimond, de mindenki tudja, hogy senkit nem bántana, még egy lepkét sem.

Talán mi is hagytunk nyomot, legfőképpen Peti személye, ahogy Süsü is. El sem hiszem, hogy az én fiam állt itt a színpadon, hogy ennyien szerették. Még a video feldolgozás alatt, de majd láthatjátok Ti is. A lányom nem akart színpadra jönni, ő az előadás után a kiskamasz énjével úgy döntött megvár minket az előtérben. Neki ez volt a döntése. Tiszteletben kellett tartanom.

 

 

Ismeritek azonban a Hadart Színházat? Háda Jánost ? Bevallom addig én nem ismertem őket kellően, amíg nem tudatosult hosszú évek után / szétszórtságom hátránya /, hogy Süsü a sárkány meséjét ők varázsolják a színpadra, nagyon régóta. Azt is láttam mindig /a felismerés késleltetve érkezett az agyamhoz/, hogy minden előadáson jeltolmács is jelen van, szinte észrevétlenül nekünk, hallóknak, de annál jobban észrevehetően a hallássérülteknek.

 Az idén májustól lassan a tudatomig elértek ezek az információk. Én pedig innentől alaposan elolvastam mindent, amit tudtam. Háda János egyik célja az, hogy mindenkihez eljuthasson a kultúra, lehessen részük kulturális élményekben akár a hátrányos helyzetűeknek, akár a hallássérülteknek. esélyt kapjon erre mindenki. Igazi esélyt. 

Spinnerné Takács Erika jeltolmács pedig nagyon aktív szerepet vállal az igazi intergráció létrejöttében a Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvánnyal kézenfogva. 

A társulat színészei pedig nyíltan, érző lélekkel állnak ezekhez a feladatokhoz. Láthattuk, érezhettük. Róluk majd bővebben is szeretnék írni. 

Most azonban csak arra van időm, hogy köszönetet mondjak, megint. Spinnerné Takács Erikának a jelenlétéért, önmagáért, Háda Jánosnak, hogy megálmodta a társulatot, a színészeknek:Bárány Gergelynek – Süsünek, hogy megsimogatta Petit, Csórics Balázsnak – a Királyfinak, aki végig szeretettel vezette Petit,Zakariás Évának Dadusnak, ahogy ölelte Petit, Juhász Györgynek  a Sárkányfűárusnak, a Királynak Cs. Németh Lajosnak, , BrunkónakMaday Gábornak, Trunkónak – Bordás Mihály, hogy válaszoltak folyamatosan, a KirálylánynakCap Júliának, Háda Bernadettnek, Gieler Cseh Adrienn, hogy egyszerűen csak adtak az életükből pár felejthetetlen percet nekünk, Petinek. Petyi János személye és karaktere most hiányzott nekünk. Hiányolta Peti, hiányolta a lányom is.Köszönet a produkció és társulat összes dolgozójának !

Bárány Gergelyt ki kell emelnem, ő bújt bele Süsü jelmezébe. Nem lehet egyszerű és könnyű feladat, de Peti kedvéért visszaöltözött és beszélgetett vele, sétált, válaszolt. Mindezt a 2 órás előadás után, mikorra biztos teljesen elfárad mindenki, de maradt egy csepp plusz energia, Petiért. 

Hinni kell a mesék erejében, akkor is, ha azt hisszük ebben a világban nem érdemes. Itt a példa, hogy de IGEN, érdemes.

Köszönöm, hogy elolvastad életünk röpke pillanatát, gondolataimat és érzelmeimet.

Mindownnap blog oldalt ITT találod a Facebook felületén, ha tetszett az írás csatlakozz az oldalhoz, az oldalon több írás is található, több napi Petivel.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük