down szindróma

Táborozni, ha gyermeked értelmében vagy bármi másban akadályozott??! Szinte lehetetlen óhaj, vagy mégsem? …

Közeleg a nyári szünet…

Talán minden szülőnek ez a legnagyobb logisztikai feladat, mikor, kit, hova…Számtalan táborozási lehetőség van, ha rendelkezünk megfelelő anyagi háttérrel, illetve, ha a gyermeked nem speciális…..Szerencsés esetben vannak nagyszülők, ahova 1-1 hétre mehetnek az unokák.

Nálunk  adott vagyok én és  én…

Petit táborba ? Eszembe se jut már neki keresni, mert speciális gyerekek részére nagyon kevés az ilyen lehetőség, főleg esetleg több napos. Petit ottalvósra nem is hagyhatnám az étkezése miatt, hiszen sokszor az adott napi bélmozgása befolyásolja a másnapi ételek összeállítását. Nem beszélve a pelenkacseréről. Megszoktam. Nem fáj már, hogy ez van. Egyre jobban kezelek több helyzetet, vagy talán az elfogadása megy már sok mindennek könnyebben.

Tegnap hallgattam a gyerekek beszélgetését , ki hova megy nyaralni. Hallottam Nizza, Dubai, sok külföldi város nevét elhangzani, közben én mentem össze egyre kisebbre, hogy vajon az én lányom mit mond majd. Csillogó szemekkel közölte, hogy Gyuri papához, Szombathelyre. Nem tudunk sok helyre, vagy messzire elmenni, de ez nem panasz, ez tény. 

A mi életünkbe ennyi fér bele majd. Mégis, egy picit / vagy nagyon? / egy pillanatra kevésnek éreztem magam, összementem icire-picire…megijedtem, hogy esetleg a lányom kevesli majd az élményt, nem tud majd mit mesélni a többieknek.

Hamar elhessegettem, mert azért  unatkozni nem fogunk.Igyekszem jó programokat lelni majd. Egyre jobban készülök már gondolatban a nyarakra. Idén talán a legjobban. Köszönhető ez talán annak, hogy valamilyen szinten egy picit más útra léptem azáltal, hogy a komfortzónámat elhagytam. Ez adott egy kis bátorságot, önbizalmat, hitet az idegrendszeremhez, hogy talán idén türelmesebb leszek,hogy talán idén már nem vágyok el annyira, idén már nem sokallom ennyire a nyári szünet időtartalmát, hiszen az is a gyerekeimmel együtt töltött idő. Bizony néha elfeledkezünk ennek a jelentőségéről, s arról, hogy ez bármikor megváltozhat.

Igyekszem felnőni a szerepemhez, elengedni egészséges szinten az egoizmusomat, a nyári vakáció képét a fejemben a valósághoz igazítani…Összeszokott csapat vagyunk már a gyerekekkel.

Mégis, vagy talán pont az apró lelki változásaim miatt / olyan mintha a lelkemben egy lezajló folyamat a végéhez ért volna, helyette nyitott egy újat / most minket talált meg egy lehetőség. Egy tündéri pedagógus által Petivel, Eperkével mehetünk közösen táborba. Igaz, hogy én is velük leszek folyamatosan, de mégis gyerekek közt leszünk, gyerekek közt lesz Peti is, nyári integráció.. Egy szem speciális gyerekként, de talán a táborozó gyerekek is így kapják meg az elfogadás alapkövét, talán egy pici megmarad bennük a jövőre vonatkozóan…Petinek pedig hatalmas élmény lesz, hogy nem lesz szegregálva, hanem EGYÜTT lehet a többiekkel.

Nekem is jó így, hiszen az ilyen „apróságok” feltöltik a szívemet szeretettel, a fáradtnak tűnő mentális részem pedig energiát kap. S ez még csak a tervezés, milyen lesz, ha ott is leszünk már ? Hallom Peti hangját: ” ANya, én ide is jöhetek. Tényleg?” . Bizony. Tényleg, mert mostanában a láthatatlan kezek nagyon jó irányba terelnek minket…

Nem is értem sokszor a történéseket, csak ülök és bambulok …Hogyan történhet ennyi véletlen, ennyi véletlen, ami elvezet minket a legjobb, biztos vagyok benne, hogy az örökre tartó élmények világába, a jó Emberek irányába? Például Süsü is…itt olvashatsz róla

Sem elmondani, sem leírni nem tudom mit érzek, amikor ilyen dolgok megtörténnek velünk…Nagyon mélypontról jöttem ki december után, nem hittem volna, hogy a hosszú tél ennyire pozitív érzelmekben gazdag és vidám tavaszhoz vezet…

A lehetőségek miatt sokszor sajnálom, hogy nem Budapesten lakunk. Budapesten található a Csodavár Budapest.

Mi is a Csodavár? Egy csodavár …

” A Csodavár egy inkluzív fejlesztő központ és játszóház. Szakembereink sokéves tapasztalattal segítik az eltérő és az átlagos fejlődésű gyermekeket képességeik fejlesztésében, tehetségük kibontakoztatásában. A Csodavár modell azonban nem áll meg az érintett gyermekek fejlesztésénél, hanem egységként tekint a gyermeket körülvevő családra, és kiemelt figyelmet fordít a szülők és a testvérek megfelelő informálására, támogatására. Szakmai programunkban az eltérő fejlődésű gyermekek igényeinek megfelelően kialakított gyógypedagógiai, konduktori, egyéni és csoportterápiák kereteiben zajlik az érintettek koragyermekkori intervenciója, fejlesztése, és családgondozása. „

Jó szívvel ajánlom a közelben élőknek, akik még nem tudtak dönteni arról, hogy hol táborozzanak a gyerekeik, itt biztos találnak lehetőséget, kedvezménnyel együtt. Idézve szlogenjüket: 

” Szeretnéd, ha gyermeked a nyáron olyan táborba járna ahol az elfogadás nem érték, hanem alapvetés? Válaszd a Csodavár Budapest nyári inkluzív táborait.
Minden(!) gyermeket szeretettel várunk! ! „

A táborokról részletes infót IDE kattintva találsz…

Remélem Te is találsz megfelelőt, nekem most szerencsém volt, mert helyben megtalált a saját csodavárunk, nekem Budapestre menni napi szinten nehéz lenne…de, aki ott lakik látogasson el hozzájuk. 

A játszóházas részlegebe mi is megyünk majd !

Szerencsés  vagyok. Mindenemért, ami most van. Remélem másnak is hoz megoldásokat az Élet a vakációra, ha nem is az egészre, de egy kis részére. Remélem más is kap lehetőséget, ahogy most Peti.

Véletlenül, ha tudsz Te is speciális gyerekeknek táborozási lehetőséget, oszd meg velem, hogy továbbíthassam, hátha nagyot segítünk valakinek…

Köszönöm, hogy elolvastad életünk röpke pillanatát. Mindownnap blog oldalt ITT találod a Facebook felületén.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük