down szindróma

Vérvétel, röntgen

Amióta Peti megszületett sokat gondolkozom azon, hogy hol kezdődik a másság negatívuma….
December 14-én reggel vérvételre s röntgen vizsgálatra kellett mennünk. Természetesen elmagyaráztam előtte neki, tudja hogy a vérvétel = zümi zümi iszik a kezéből, a röntgen pedig = lefényképezik az adott testrészt, most az arcot. 
Vérvételhez megérkezvén hangosan ” de anya, itt minden szék foglalt. Hova ülünk le ? / nagyon sokan voltak / , most sírni fogok.” Szerencsénknek köszönhetően hamar végeztünk. Azonban Peti dumáját hallotta kb 60 ember. Én értem minden szavát. Kívülálló azonban hamar felméri; hogy fogyatékos. Láttam a várakozó tömeg arcán, hogy kedvességgel mosolyognak Peti szavaira – persze akadt negatív tekintet is . Mindenkitől elköszönt a vérvételről kifele.
Röntgen , regisztráció: 
” A néni mit csinál? Dolgozik, hogy lefotózhassák az arcomat? Ő fotózza le? Hagyjuk őket dolgozni . ” Leültünk egy székre. Itt volt hely. Állatos könyvből meséltem. De a folyosón mindenki hallhatta, hogy éppen milyen állat volt a téma – Peti elég hangosan utánmesélt. Behívtak rtg-re. : 
” Szia néni. Náthás vagyok. Fotózd le az arcom, okés ?” a rtg asszisztens csak nézett, majd vette a lapot, s megdícsérte Petit, majd elnagyarázta; hogy mit kell csinálnia, hova álljon, hova tegye a kezét. A felvétel elsőre sikerült. 
Peti ” bátor voltam? Nem féltem. ” 
A rtg asszisztens megsimogatta a fejét s mondta h nagyon ügyes volt. 
Petit ezen a napon összesen kb 100 ember látta, hallotta . Szerintem 30-40 ember megjegyezte pozitívan – az őszintesége, nyitottsága, vidámsága miatt. Talán  ennyien pozitívabban látják a fogyatékosságot, talán már nem annyira félelmetes szàmukra. Néha a náthának is van előnye..

petivizsgalat

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük