család

Nekem miért nincs olyan tesóm, aki nem down szindrómás !!?…..

Két nappal ezelőtt a lányom, aki 7 éves, mondta, hogy aludjak reggel.

Ő majd ad enni Petikének, csak tegyem elérhető magasságba a reggelinek valót, s mondjam meg, mit ehet Peti. A kanálba pedig készítsem ki a gyógyszerét, ő majd figyeli, h Peti bevegye….

Szólni sem tudtam a pozitív döbbenettől. Reggel / persze felébredtem, de úgy tettem, mint aki alszik / hagytam őket. Hallgattam a csacsogásukat, miközben azt hitték alszom. Eperke bájos kérdései Peti felé – saját szavaimat hallottam. Meghatott.

Nem egyszerű pedig Eperkének a nyári szünet. Sokszor dühöng és elkeseredik Peti miatt. Hangos kiabálással kérdezi: ” Nekem miért nincs olyan tesóm, mint én, aki nem down szindrómás !!! Miért nem lett még egy tesóm !?” 

Megértem a dühét, hiszen reggeltől estig együtt vannak, nincsen ovi, nincsen kiszakadási lehetősége most. Peti pedig Peti. A maga nehézségeivel. Hiába van aranyból a lelke, azért Eperke nem érti miért kell 35x elmondani valamit Petinek, miért nem ért meg dolgokat. Miért mond Peti rá furcsa szavakat. Peti is a kiskamaszkorba lépett, kellő daccal és makacssággal , a csak azért sem hozzáállással. Nekem is fárasztó, de én értem az okot.

Próbáltam elmagyarázni Eperkének, hogy lett volna még egy tesója, de a pocakomban meghalt, próbálom megértetni vele, hogy Peti nem tehet róla, hogy ilyen. Őt így kell elfogadni és szeretni.

Sajnos azonban nehéz, amikor Eperke sír emiatt. Ugyanakkor érzem minden nap, hogy szereti a tesóját, törődik vele és próbálja tanítani sok mindenre. Peti mindig más marad, Eperkének is meg kell küzdenie a piciny lelkében ezzel. 

Az elmúlt két reggel, amikor kiszolgálta Petit, a legnagyobb bizonyosság, hogy maximálisan szereti. Nekem pedig megnyugvás. S jó ezt hallani, tudni. Mégis van bennem csendes fájdalom, mert….

Mindezt magától ajánlotta fel a lányom. Magától találta ki, hogy én pihenjek még, ő meg kiszolgálja Petit. Soha nem kérem Petivel kapcsolatos feladatoknál, hogy segítsen. De a jelek szerint a lelke figyel és cselekszik. Értem. Petiért. Büszke vagyok rá !!!!!!

 

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük